Psoriasis behandeling: Zo verminder je deze huidaandoening
Er bestaan veel huidaandoeningen en daar is psoriasis er één van. Deze huidaandoening komt veel voor. Het kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen en ook komt het even vaak voor onder mannen en vrouwen.
De naam psoriasis komt van het Griekse woord ‘psore’, dat schub betekent. Het is een zeer toepasselijke benaming, omdat psoriasis als huidaandoening veel schilfers op de huid kan laten zien. Deze aandoening is vaak goed te behandelen, maar kan ook al snel uit worden gelokt door bepaalde factoren. Het is dus belangrijk dat de huidaandoening goed onder controle gehouden wordt, zodat het in ieder geval niet kan verergeren.
Deze aandoening kun je zelf behandelen, maar ook kun je hiervoor langsgaan bij de dokter. De dokter kan jou vertellen hoe psoriasisklachten het beste behandeld kunnen worden en alsmede kan de dokter crèmes of zalven voorschrijven die je kunt gebruiken. Het is goed om te weten hoe je deze huidaandoening kunt verminderen en daarom nemen wij dit graag met je door.
Wat is psoriasis?
Psoriasis is een huidaandoening waarbij de huid rood en schilferig is. Het zijn vaak (grote) plakkaten op de huid die rood en schilferig zijn. Psoriasis komt het meeste voor op de ellebogen, de knieën en de hoofdhuid.
Naast de huid kunnen ook de nagels aangetast worden door dit huidprobleem. Hoe ernstig het huidprobleem is, zal per persoon verschillend zijn. De één heeft slechts een klein plekje, terwijl de ander grote plakkaten heeft op het lichaam.
Bij zeer ernstige varianten zal dit huidprobleem ook voor kunnen komen in de gehoorgang, in de navel of in de plooien van de huid. Er bestaan veel verschillende varianten van deze aandoening. Zo heb je onder andere de varianten Vulgaris, Guttata, Inversa, Capitis, Palmoplantaris, Unguium, Pustulosa en Psoriatica.
Symptomen behorend bij deze huidaandoening
Dit huidprobleem brengt verschillende symptomen met zich mee. Zo is de huid rood en schilferig en komt het vaak als plakkaten op de huid voor. Het zijn vaak verheven schilferende plekken op de huid. De plekken kunnen in verschillende groottes voorkomen.
Daarnaast kan psoriasis gewrichtsklachten met zich meebrengen. Er kunnen eveneens afwijkingen aan de nagels ontstaan.
Psoriasis oorzaak: Hoe ontstaat het?
De oorzaak van psoriasis is een ontsteking in de huid. Door deze ontsteking zijn de cellen in het afweersysteem en de witte bloedcellen verhoogd actief in de huid. Hoe het komt dat deze cellen zo actief zijn in de huid is niet geheel bekend.
Lymfocyten behoren tot de witte bloedcellen in de huid en zij producten stofjes die verschillende effecten hebben. Het gaat om de stofjes signaal-eiwitten of cytokinen. Deze stofjes zetten de vaten open en daardoor wordt de huid rood.
Daarnaast vindt er een versnelde celdeling plaats door deze stofjes. Dat zorgt ervoor dat de huid dikker wordt en gaat schilferen. Er kunnen ook kleine pustels ontstaan op deze plekken van de huid. Dat komt omdat er nog meer ontstekingscellen naar het gebied getrokken worden. De huid wordt daardoor dus al snel geïrriteerd.
Iedereen kan last krijgen van psoriasis als aandoening van de huid. Dit huidprobleem komt bij zo’n 2 tot 3% van de Nederlandse bevolking voor. Mannen en vrouwen kunnen het even vaak krijgen. Wel komt deze aandoening vaker voor bij mensen met een blanke huid. Bij mensen met een donkere huid komt deze aandoening niet vaak voor.
Erfelijkheid speelt bij psoriasissymptomen een belangrijke rol. Als dit huidprobleem in de familie zit is de kans dat je het krijgt groter dan wanneer het niet in de familie zit. Tevens kan deze aandoening op alle leeftijden ontstaan, maar in de meeste gevallen zien we het ontstaan tussen het 20ste en 30ste levensjaar.
Als je op jonge leeftijd last van psoriasis krijgt, dan is deze huidaandoening vaak ernstiger dan wanneer je het op latere leeftijd krijgt.
Kies een psoriasis behandeling die bij jou past
Het is een heel vervelend huidprobleem, maar wel kan dit probleem goed behandeld worden. Er bestaan verschillende behandelingen die tegen deze aandoening van de huid toegepast kunnen worden.
Welke behandeling het beste toe kan worden gepast is afhankelijk van de vorm van psoriasis die aanwezig is. Een huidspecialist zal bepalen welke behandeling het beste ingezet kan worden.
Lichttherapie tegen deze huidaandoening
Eén van de behandelmethodes tegen psoriasis is door middel van lichttherapie. Bij lichttherapie wordt er gebruikgemaakt van UVB en PUVA. UVB is ultraviolet B licht. PUVA is een combinatie van ultraviolet A licht en het innemen van psoraleen tabletten. Deze tabletten maken de huid gevoelig voor UVA, waardoor de lichttherapie goed zijn werk kan doen.
Lichttherapie is een effectieve behandeling tegen veel varianten van deze aandoening van de huid. Door de lichttherapie kan de celdeling afnemen en kan de ontsteking wordt geremd.
Vaak wordt lichttherapie in kuurverband uitgevoerd. In de meeste gevallen duurt de kuurbehandeling tussen de 6 en 12 weken. Er worden dan 2 tot 3 behandelingen per week uitgevoerd.
Bij lichttherapie is het wel belangrijk dat deze behandeling niet vaker dan 1 keer per jaar uit wordt gevoerd. Lichttherapie als behandeling tegen psoriasis wordt het meeste toegepast als meer dan 10% van het lichaam aan is gedaan door het huidprobleem.
Daarnaast kan het toe worden gepast als de lokale behandeling niet effectief genoeg uit heeft gepakt.
Skincare producten kunnen psoriasis verlichten
Niet alleen kan er gekozen worden voor lichttherapie, want ook kan er worden gekozen voor skincare producten. Met verschillende skincare producten kan de huidaandoening worden verlicht.
Er bestaan skincare producten die de dikke schilferlagen van de huid los kunnen weken. De producten kunnen direct op de huid aan worden gebracht. Komt psoriasis voor op de hoofdhuid? Dan kan er gebruik worden gemaakt van uitwasbare lotions of crèmes.
Skincare producten die tegen deze huidaandoening toe worden gepast, bevatten vaak salicylzuur of ureum.
Zalven en crèmes op doktersrecept
Bij een ernstige vorm van psoriasis, of als je al veel zelf geprobeerd hebt zonder enig resultaat, is het verstandig om een dokter te raadplegen. Een bezoek aan de dokter is belangrijk om zo de ernst van het probleem vast te laten stellen.
De dokter kan ook zalven of crèmes voorschrijven die je kunt gebruiken om het huidprobleem te behandelen. Zalven en crèmes op doktersrecept bevatten vaak zeer effectieve werkstoffen en ingrediënten. Deze zijn zodanig effectief dat je er soms voor uit moet kijken en daarom zijn ze ook niet bij een drogist te verkrijgen. Een voorbeeld daarvan is de bekende corticosteroïdcrème.
Een crème waar corticosteroïden in verwerkt zit, wordt ook wel ‘hormoonzalf’ genoemd. Dat komt omdat corticosteroïden verwant zijn aan stoffen die door het lichaam zelf aan worden gemaakt. Het gaat daarbij om de bijnierschorshormonen.
Corticosteroïden kunnen toe worden gepast in lotions, crèmes, zalven of gels. Hoe ernstiger de vorm van psoriasis, hoe sterker het corticosteroïden product. Het is belangrijk om het product met corticosteroïden niet langer te gebruiken dan nodig is. Bouw het gebruik van dit product langzaam af en stop hier niet direct mee. De dokter zal uitleggen hoe vaak en hoelang de zalf of crème gesmeerd mag worden.
Welke factoren lokken psoriasis uit?
De oorzaak van psoriasis is per persoon verschillend, maar wel zijn er veel factoren die psoriasisklachten uit kunnen lokken. Het is dus cruciaal om deze factoren te vermijden en zeker als je al last hebt van deze aandoening.
Door verschillende factoren kunnen psoriasissymptomen verergeren en zal het al snel moeilijker worden om het huidprobleem aan te pakken. We nemen hieronder graag de factoren met je door die ervoor kunnen zorgen dat deze vervelende huidaandoening verergert.
Alcohol en roken
Wie last heeft van psoriasis wordt aangeraden om uit te kijken met alcohol en roken. Het is al lang bekend dat alcohol en roken geen positieve invloeden heeft op de gezondheid, maar zeker in het geval van psoriasis is het raadzaam om hier mee op te passen.
Vooral roken kan de symptomen van dit huidprobleem aanzienlijk verergeren en ook alcohol speelt daarbij een grote rol. Probeer dus te stoppen met het drinken van alcohol en probeer te stoppen met roken als je dit doet.
Mocht je veel alcohol nuttigen en veel roken, dan kan het behandelen van het huidprobleem ook erg bemoeilijkt worden. Het kan dan dus lastiger zijn om van de aandoening af te komen.
Veel stress ervaren
Stress kan eveneens een negatieve invloed hebben op dit huidprobleem. Verschillende gebeurtenissen kunnen voor stress zorgen en dit kan het probleem doen verergeren.
Bij ruim 40% van de mensen met psoriasis wordt de huidaandoening verergerd of wordt de aandoening aangewakkerd als er sprake is van stress. Stress is lastig te voorkomen en ook kan het huidprobleem zelf ook weer stress veroorzaken.
Deze huidaandoening brengt vaak stress met zich mee, omdat het onvoorspelbaar is en de bijwerkingen heftig kunnen zijn.
Sommige geneesmiddelen verergeren psoriasis
Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan alsmede een negatieve werking op dit huidprobleem uitoefenen. Betàblokkers, medicatie tegen een hoge bloeddruk en hartproblemen kunnen ertoe leiden dat psoriasisklachten verergeren.
Daarnaast is niet elke vorm van medicatie tegen malaria geschikt voor mensen met psoriasis. Mensen met deze huidaandoening kunnen ook beter voor paracetamol kiezen dan voor pijnstillers of ontstekingsremmers als ibuprofen en NSAID.
Vraag bij twijfel aan de dokter welke geneesmiddelen en/of pijnstillers je het beste kunt vermijden als je last hebt van dit huidprobleem.
Is psoriasis besmettelijk?
Psoriasis ziet er akelig uit en sommige mensen vinden het er zelfs vies uitzien, maar het is niet besmettelijk. Dit huidprobleem wordt niet door een infectie of bacterie veroorzaakt en kan daardoor niet over worden gedragen aan een ander door bijvoorbeeld huidcontact.
Daarnaast spelen virussen, schimmels of parasieten geen enkele rol bij dit huidprobleem. Je kunt iemand met psoriasis dus gewoon aanraken en je hoeft hier zeker niet voor uit te kijken.
Kan deze huidaandoening vanzelf verdwijnen?
Psoriasis is een chronische ziekte. Deze veelvoorkomende aandoening van de huid komt en gaat. Het huidprobleem is niet volledig te genezen en zal daardoor ook niet verdwijnen en zeker niet uit zichzelf.
Hoelang, hoe vaak en in welke (ernstige) vorm je last hebt van psoriasis, is per persoon verschillend. Psoriasissymptomen kunnen wel goed geremd en verminderd worden door de juiste behandeling aan te nemen.
Het is bij psoriasis belangrijk dat de groei van de huidcellen voorkomen wordt, zodat de symptomen beheerst kunnen worden. Om voor een groot deel van psoriasisklachten af te kunnen komen, is het dus belangrijk dat je een gezonde levensstijl aanneemt zonder alcohol en roken.
Tot slot is het sterk aan te raden om overige factoren te vermijden die dit huidprobleem uit kunnen lokken of kunnen verergeren.